Mobiltelefoner for synshemmede

Har du noen gang tenkt på at sosiale medier kanskje ikke er en selvfølge for synshemmede eller døve? Kanskje tar du for gitt at teknologien er så avansert at den også klarer av den utfordringen. Det skulle være synd om alle som var synshemmede ikke kunne ta del i den fantastiske teknologien som mobiler og andre duppeditter framviser i dag.

Mobiler for dem med nedsatt syn

Likevel er det en del som har muligheten til å se og forstå settingen dersom forholdene legges til rette. En iPhone fra Apple eller en Huawei har noen funksjoner som gjør at svaksynte kan bruke dem:

  • Lupe
  • Forstørring av skrift
  • Kontrast for bedre sikt
  • Synstolking
  • Redusering av bevegelighet

Det er enkelt å aktivere tilleggsfunksjoner som kan være til hjelp: Gå inn på innstillinger og deretter tilgjengelighet. Her finner man ovennevnte funksjoner og mange flere.

Man kan også bruke talefunksjonen Siri, slik at den hjelper den synshemmede fram.

Mobiler for de uten syn

Takket være den fantastiske teknologien kan også de helt synshemmede ha glede av mobilen sin. Det spiller ikke så stor rolle hvilket merke man velger, men det er viktig at mobilen har innstillinger for tekst og tale. Med kunstig intelligens og talefunksjon kan blinde snakke med mobilen, akkurat slik den er ment for.

Tale-funksjonen har ulike navn hos Android og Apple produkter:

  • TalkBack hos Android
  • Voiceover hos Apple

Så kommer en viktig variabel, nemlig selve skjermen. Selv «synsfriske» kjenner mobilen sin ut og inn, men en svaksynt kjenner den enda bedre. En skjerm bør være relativt stor med touchfunksjon. På den måten kan den synshemmede lære seg hvor de forskjellige appene er. Noen mobiler har også punktskrift, som man kjenner som blindeskrift.

Det kan være smart å bruke nettsidene til Norges Blindeforbund eller Adaptor for mange spennende hjelpemidler, som kan gjøre hverdagen med mobil mye bedre for de med synshemninger.