Hva er leselister?

Det er mange synshemmede som ikke har et godt sosialt liv, fordi det ikke fins hjelpemidler som gjør at de kan omgås andre i samme grad som funksjonsfriske. Men takket være ny teknologi kan nå også synshemmede enkelt kommunisere med andre via mobil og nettbrett.

Leselister er ikke et helt nytt fenomen, men det nye er at man enkelt kan konvertere skriften over til skrift som funksjonsfriske kan lese på sine mobiltelefoner.

For at synshemmede skal få en enklere hverdag og ha mulighet til å sosialisere seg via mobil, er det laget et genialt instrument kalt leselister. Dette er en elektronisk avskriver hvor den synshemmede kan skrive punktskrift som blir overført til tekst på mobilen umiddelbart.

Hvordan bruke leselister?

En leselist er en enhet som er litt større enn mobilen, og virker som et tastatur. Forskjellen er at det er beregnet på de som behersker skriftspråket braille. Dette er det vi kjenner som blindeskrift, som vises som små opphøyde celler i forskjellige former. Synshemmede kan tyde cellene som bokstaver, og til sammen kan de utgjøre et helt alfabet og språk.

Når man bruker leselisten vil man få et mer personlig språk enn om man bruker andre hjelpemidler, så en slik er absolutt å anbefale. Det beste av alt er at enhetene kan kobles sammen trådløst via bluetooth.

Hvorfor er leselister noe man bør ha?

Det er veldig enkelt å bruke leseliste for de som behersker punktskriften. Det går mye fortere enn å skrive inn alt via VoiceOver eller TalkBack for de som bruker Android-telefoner. Det blir som å chatte eller sosialisere via nett. Dette er svært viktig for mange med synshemning.

Slike hjelpemidler blir stadig bedre og bedre, og snart kan alle med en eller annen funksjonshemming klare seg like godt som en frisk person. Finn løsningene som styrker din hverdag.