Hva er en lese-TV?

Det er mange hjelpemidler for de som er synshemmede og blinde. I dag har teknologien utviklet seg like raskt på et par år som de foregående 50. Det er viktig at også funksjonshemmede av ulike årsaker kan delta i samfunnet på lik linje med andre. Det forteller oss at vi tar mangfoldet på alvor, slik at også verden er tilgjengelig for generasjoner etter oss.

Lese-TV for synshemmede er en ny, bedre måte å få med seg nyheter, filmer og annet aktuelt på via fjernsynsapparatet. Her kan man strømme filmer og serier også. Lese-TV høres nesten ut som en radio, men man skal huske på at ikke alle synshemmede ikke kan se; noen kan faktisk se detaljer og kontraster.

Lese-TV – en TV for synshemmede

En Lese-TV har OCR-teknologi, som er optisk tegngjenkjenning av håndskrift. Det betyr at en synshemmet kan bruke den til å høre tekst bli lest opp, og samtidig bruke funksjoner på den for å heve skrifttypen, øke kontrasten og endre volum. Men hva skal man egentlig med dette? Kan man ikke bruke en vanlig TV? Vel, dersom man har en bok med små skrift eller et magasin man kunne tenke seg å lese, så legger man bare blekka ned på panelet, og dermed vil skjermen fange opp teksten. En stemme vil lese opp tekstene i det tempoet man selv ønsker.

Ulike typer lese-TV

Det fins flere typer lese-TV for synshemmede. Hva man velger handler noe om pris, noe om utseende og noe om fleksibilitet. For noen vil det være kjekt å ha denne på et bord i stua, mens andre foretrekker et stille rom.

Her er noen av de mest populære lese-TVene:

  • Reinecker LUX
  • Vecotex Standard
  • Topaz HD

Denne oppfinnelsen er ikke bare til bruk for blinde eller svaksynte, men også vanlige folk kan ha bruk for et slikt redskap. Når man vil lese gamle dokumenter side opp side ned, er det kjekt at en maskin kan lese det for en.